galerie

Eveline Leber | 20-03-2007 | schoonheidsbeleving

Beste Sunny Bergman,

Met grote interesse heb ik de documentaire Beperkt houdbaar bekeken. Het wordt tijd dat er reactie komt op de opmars van kunstmatige producten, behandelingen en ingrepen met maar één doel: jeugdigheid en schoonheid.

Zoals fotografen van tijdschriften inmiddels gewend zijn om alle oneffenheden weg te poetsen, zo worden vrouwen nu ook in toenemende mate door specialisten verleid om ingrepen te laten doen. En het gaat al lang niet meer om alleen weg te poetsen, maar ook 'nieuwe problemen' worden gecreëerd. De bedrijven en klinieken die zich hier mee bezig houden zijn blij met de steeds groter wordende groep mensen die zich melden. Verenigd op een jaarlijkse beurs roepen ze blij te zijn dat het taboe om cosmetische ingrepen te laten doen wordt doorbroken. Onder invloed van alle mogelijke tv programma's en mensen die er voor uit komen 'iets te hebben laten doen' wordt het steeds meer gemeengoed. Een cosmetisch chirurgische ingreep is de meest verregaande maatregel die iemand kan kiezen. Een stap daarvoor bevindt zich de cosmeticafabrikant. Ook hier zijn uitgebreide behandelingen voorhanden, waarmee een andere look wordt gecreëerd. Dit allemaal met het doel om te beantwoorden aan een schoonheidsideaal. Een ideaalbeeld dat niet eens meer met de werkelijkheid te maken heeft. Het laten bewerken van je uiterlijk door snijden, chemische of laserbehandeling gaat ver, maar vrouwen hebben er wel grote risico's voor over.

Worden ze er uiteindelijk gelukkiger door? Nou nee, vaak niet en zeker niet op de langere termijn. Uiteindelijk word je toch ouder, moet je steeds meer doen en groeit de frustratie. Je zelfvertrouwen groeit niet, maar neemt af. En de beloofde wijsheid die met de jaren komt laat het ook afweten. Ontevredenheid is troef, geestelijke onbalans groeit. De ontevredenheid over je lichaam zet zich vast, laat je niet los. En dat doet wat met je. Beter is het je energie te stoppen in je welzijn. Daar word je mooier van! Goed zorgen voor jezelf. Bewegen, ontspannen, goed en eerlijk eten. Je lichaam te verzorgen en te verwennen. Geestelijk te groeien en steeds meer vriendje met jezelf te worden. Jezelf in alle tijden te accepteren. Je ontkomt er niet aan: het leven toont zich onder meer door je uiterlijk. Soms leuk, soms weer minder, maar de schoonheid zit toch vooral in die groei.

En ik kan er over meepraten. Ik ben 46 jaar en ben werkzaam als schoonheidsspecialiste. De benaming schoonheidsspecialiste is een hele beperkte benaming en zou wat mij betreft een andere moeten zijn. De boodschap in de documentaire kan ik onderschrijven. Wel zou ik graag zien dat er met een wat genuanceerder beeld wordt gekeken naar mensen die werkzaam zijn in deze branche. Zelf vind ik het een uitdaging om een andere kijk op schoonheid te bieden. En ik ben niet de enige. Er zijn veel meer mensen werkzaam die juist de nadruk leggen op verzorging van lichaam en geest. Cosmetica is er niet alleen ter verfraaiing maar vooral je ook om je huid goed te verzorgen. Behandelingen, massages, zijn niet slechts luxe, maar nodig om bij te dragen aan je welzijn. In ons omringende landen is het op dit punt gewoner om daar aandacht aan te schenken. Van oudsher zijn wij hierin nogal calvinistisch. Ieder mens is uniek en heeft schoonheid en eigenheid. Het is mooi als je dit bij jezelf ziet en dit weet te benadrukken, cosmetica kan hierbij behulpzaam zijn, maar dan alleen in deze volgorde. De producten waarmee ik werk en behandelingen die ik doe zijn puur natuur. De visie op schoonheid en hoe dit naar buiten wordt gebracht door mijn cosmeticafabrikant Dr. Hauschka is wel degelijk een andere dan de reguliere. En deze markt groeit gelukkig ook. Er is een alternatief, het kan dus wel anders. Het zou mooi zijn als deze tak in de schoonheidsmarkt groeit! De actie zoals deze wordt georganiseerd is goed, maar mooier zou zijn als niet alleen de aandacht wordt gericht op de negatieve kant.

Ik hoop van harte dat de documentaire het gesprek op gang brengt. Mijn bijdrage zal ik in ieder geval leveren.

Eveline Leber

Schoonheidspraktijk Balanz

Info@balanzheerhugowaard.nl

www.balanzheerhugowaard.nl

wim | 20-03-2007 | jij zit in het vak

Hoy Eveline,

Je schrijft: "En ik kan er over meepraten. Ik ben 46 jaar en ben werkzaam als schoonheidsspecialiste. De benaming schoonheidsspecialiste is een hele beperkte benaming en zou wat mij betreft een andere moeten zijn. De boodschap in de documentaire kan ik onderschrijven. Wel zou ik graag zien dat er met een wat genuanceerder beeld wordt gekeken naar mensen die werkzaam zijn in deze branche. Zelf vind ik het een uitdaging om een andere kijk op schoonheid te bieden."

Welke doelstelling(en) heb jijals schoonheidsspecialiste, behalve dat je ook voor je inkomen moet zorgdragen?

Massage vind ik zowel voor mannen als vrouwen noodzakelijk. Het verwennen van je zelf zie ik niet alleen maar nodig voor vrouwen, maar noodzakelijk voor ieder mens. Hoe komt het dat je dit door een professioneel iemand moet laten doen en niet door een goeie vriend of vriendinof door je man of vrouw? Dat heb jij in je reactie niet gezegd, hoor, maar je kunt er vast iets over zeggen. Ik ben benieuwd naar wat jij kunt zeggen over de voor- en nadelen om dit door een beroepskracht te laten doen.

Groet Wim

Ben | 22-03-2007 | dienstverlening

Beste Wim,

Het lijkt me persoonlijk niet zo'n probleem als er dienstverleners zijndie dit doen. Natuurlijk is het prima als vrienden en partners dit kunnen doen. Ik neem aan dat Eveline dit ook prachtig vindt, maar als er iemand dan aankloptvoor wat verzorging is dat toch ook prima? Of denk je datEveline door haar praktijk mensen bij hun partners wegrukt?

Zelf pas ik op katten voor geld. Ik sta er helemaal achter alsmensen de buren of vriendendaar voor vragen, dat ondersteun ik. Soms zijn er echter situaties -de katheeft veelmedicatie, de buren willen ook op vakantie in de zomer-waarbij het logisch is als ik ingehuurd wordt. Ik kan me voorstellen dat ditook in anderedienstverleningsbranches gebeurt.

Bovendien, hebik bij milieukundegeleerddat de meest milieuvriendelijke consumptie het gebruikmaken vandienstverlening is.Geld rolt toch, het is dande beste plek om je geld uit te geven. Beter dan een boek kopen (erg milieu-onvriendelijk). Een massage, erg energie-efficient, want ophandkracht. Een kat aaien ook.

Al met al, ik weet niet of dit een discussie moet zijnover het (on)nut vandienstverlening?

Over het puntdat Eveline maakt: Het illustreert in mijn opiniedat dingen vaak genuanceerder liggen(dan wewillen?).

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]