galerie

Rolan Deutekom | 19-03-2007 | Schoonhiedsideaal: historische achtergronden

Beste Sunny,

Met verbazing heb ik naar je documentaire gekeken. Ik vind het moedig van je dat het schoonheidsideaal aan de kaak stelt en aanvalt.

Ik ben een afstuderend student Wetenschap & Technologie Studies en schrijf mijn scriptie over de Body Mass Index (BMI). Daarbij komt ook het schoonheidsideaal aan bod en verwijs ik naar een zeer interessant artikel van Jacqueline Urla en Alan C. Swedlund getiteld 'The Antropometry of Barbie: Unsettling Ideals of the Femine Body in Popular Culture' (uit: 'Deviant Bodies' (1995), pagina 277-311, door J. Terry en J. Urla (editors.)). In dit artikel laten de auteurs zien dat het hedendaagse schoonheidsideaal een geconstrueerd ideaal is. Gemaakt door de Amerikaanse overheid, met behulp van wetenschappen als de Antropomtrie. Het lichamelijke ideaal is sterk verweven met nationalistsiche en eugenistische denkbeelden en appeleerde destijds maar aan max. 1% van de bevolking. Ik denk dat dit artikel handig kan zijn bij je claims tegen de schoonheidsindustire als historische achtergrond.

Verderheb ik in 2004 eenwerkgroep van Kathy Davis bijgewoond, onder leiding van prof. Stuart Blume,waarin zij een video liet zien van kinderen met het Syndroom van Down die plastische chirurgie ondergingen. De chirurgen poogdendeze kinderen 'normaal'te maken, omdat 'de samenleving deze niet accepteert.' Een absolute horrordocumentaire.

Laten we hopen dat deze bizarre praktijken en Freak-Shows in Nederlandniet vertoond worden.

Vriendelijke groet, Rolan Deutekom.

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]