galerie

DBC01 | 18-03-2007 | De klagende Hollandse vrouw

Na het zien van deze docu valt me één ding wel aardig op:

De documentairemaakster maakt zich druk over dingen die je toch aardig kunt oplossen door eens naar een sportschool te gaan en es wat stricter te gaan leven.
Ale schuld wordt, net als haar moeder dat in nog veel ergere mate deed, gelegd bij de cosmeticaindustrie. Die zou beelden van vrouwen laten zien waar ze niet aan kunnen tippen.
Een vrouw met het IQ van de documenatiremaakster weet dondersgoed dat wat de industrie voorschrijft buiten proporties is en dat het ongelofelijk veel moeite kost om daar oom maar enigzins aan te voldoen, maar dat het veel meer moeite kost om eens die luie reet naar de sportschool te begeven en es wat anders te gaan eten. Daar bereik je alleen al 'dat strakke buikje' mee dat haar vriendin wel heeft na 2 kinderes en zij niet terwijl ze ook 2 kinderen heeft.

De gemiddelde Nederlandse vrouw kaffert graag op de cosmeticaindustrie om zelf verschoond te blijven van kritiek om daadwerkelijk eens actie te ondernemen die wél binnen de mogelijkheden ligt.
Sporten, gezonder leven en meer letten op wat je naar binnen gooit, het maakt al zo'n verschil...


Ik heb meer respect voor die handvol meiden die ik ieder jaar nieuw zie in de sportschool en die na 5 maanden een heel ander figuur laten zien dan zulke quasi intelligente documaaksters die op zoek zijn naar een excuus om zo te blijven als ze zijn maar eigenlijk heel ontevreden zijn en niet die drive hebben om zelf actie te ondernemen.

Zeik dan niet.

joke | 18-03-2007 | goed gekeken?

Weet je zeker dat jij de documentaire goed hebt bekeken? Volgens mij heb je er niets van begrepen.

Lin | 18-03-2007 | ?

Sommige vrouwen en mannen kunnen door redenen niet sporten of kunnen niet afvallen of "mooier gevormd" worden door hun lichaam dat niet meewerkt, moeten hun dan gedwongen dit doen? Je zegt dat je respect hebt voor de vrouwen die na 4 of 5 maanden met een ander figuur de sportschool verlaten en hun best doen. En de vrouwen die dit niet kunnen omdat hun lichaam niet meewerkt? Zijn die dan automatisch zeikerds die niet hun best doen om gezond te leven? Denk daar maar eens over na en kijk eens eerder naar de mensen die bijvoorbeeld al jaren in de sportschool iets proberen te bereiken en naar de stevigere dames in een supermarkt die 9 van de 10 keer alleen maar gezonde dingen in hun mandje hebben. Persoonlijk vind ik dames met maatje 42 normaal en teminste nog vrouwlijk! Dit is mijn mening natuurlijk maar zeggen dat het alleen maar aan de "luie" vrouw ligt is natuurlijk totale bullshit.

Karen | 19-03-2007 | klagende hollandse vrouw

ha dbc01, waarom kom je niet met je gewone naam op deze site? kennelijk heb je het niet begrepen: wat de documentaire liet zien is dat wij ( mannen, vrouwen, jongens en meisjes)al tientallen jareneen totaal irrealistisch beeld van mensenvoorgeschoteld krijgen. Daar voldoen wij geen van allen aan, ook de meest sportieve, gespierde, slanke man of vrouw niet.Gebleken is uit wetenschappelijk onderzoek, wat wij aantrekkelijk vinden bij een man: een soort tarzan en bij dede vrouw: een soort barbieachtige figuur. Ook is bewezen dat bij vrouwen hun aantrekkelijkheid/respresentatieve uiterlijkdirect te vertalen valt in geld en dat blijkt te gelden voor alle soorten functies. Dit is bij mannen in veel mindere mate het geval.

Ik maak me zorgen over de generatie vanonze dochters en zonendie, nog meer dan wij destijds, geconfronteerd worden met de maakbaarheid van het bestaan en het menselijk lichaam. Het leven is niet altijd, inelk geval, maakbaar en wanneer mensen de pech hebben niet zo mooi, slank of slim te zijn, krijgen ze nu ook nog eens het gevoel dat dat aan henzelf ligt. (eigen schuld, dikke bult.) Zoals dat nu ook al gebeurt met mensen die een gehandicapt kind krijgen, want daar had je toch wataan kunnen laten doen.

(En we hebben het niet over die luie, te dikke, slecht etende wijven en kerels ) Dag DBCtje!( welke diagnose behandelcombinatie ben jij?)

Hulde voor de documentaire van Sunny! wat dapper! wat een lef! en wat een griezel van chirurg die jou de "full job" wilde geven, wat een eikel. ik zou zijn zakie wel eens willen laten liften.

Danielle | 20-03-2007 | Je snapt het dus niet

Juist jouw mening is precies de instelling die inhakt op het zelfvertrouwen van vrouwen (en mannen). "Zeik niet, als je vind dat je problemen hebt, ga dan sporten en gezonder eten." Maar het gaat er niet om dát je actie onderneemt... maar dat je het doet voor de juiste redenen. Om je gezonder te voelen, om je cholesterol te verlagen, om te gaan met stress, meer energie te krijgen, om een trap op te kunnen lopen zonder buiten adem te raken.

Dat zijn allemaal goede redenen om te gaan sporten en gezonder te gaan eten. Maar ikzelf heb al talloze keren geprobeerd meer te bewegen en gezonder te eten en af te vallen, en altijd met hetzelfde resultaat dat 9 van de 10 vrouwen ook heeft: we falen. Niet omdat we lui zijn of die zgn. drive niet hebben.

Wellicht hebben we die drive niet omdat die juist stelselmatig door de cosmetica- en beautyindustrie wordt afgebroken, daar al eens over nagedacht? Er wordt ons eerst aangepraat dat we lelijk en dik zijn en vervolgens wordt er geld verdiend aan ons lage zelfvertrouwen. Het lukt ons niet om af te vallen, want diep van binnen denken we toch dat we eeuwig te lelijk en te dik zijn, en we verdienen het niet.

De cosmeticaindustrie creeert een compleet onrealistisch schoonheidsideaal, en zorgt er vervolgens voor dat het zelfvertrouwen van vrouwen zo laag is dat ze de innerlijke kracht niet meer kunnen oproepen om gewoon gelukkig te zijn met zichzelf, laat staan actie ondernemen en naar de sportschool gaan.

"die op zoek zijn naar een excuus om zo te blijven als ze zijn maar eigenlijk heel ontevreden zijn en niet die drive hebben om zelf actie te ondernemen"

Het hele punt is dat we ontevreden over onszelf vanwege de cosmeticaindustrie, snap je!? Wat is er mis met een buikje, met rimpels die gewoon bij je leeftijd horen, bij wat grijze haren? NIETS! Maar ons wordt wijsgemaakt dat we zonder honderden euro's aan make-up, schoonheidsmiddelen en zestien Botox-operaties een abnormaal lelijk iemand zijn. En dat moet ophouden.

Ik vind Sunny's documentaire heel sterk en ook beangstigend, als je naar die plastisch chirurg kijkt. En die man van de beauty-beurs die zegt dat je niet mag fronsen, want dan krijg je rimpels, en dat is 'niet normaal'. Verschrikkelijk!

Gelukkig werd ik wel blij van de buikdanslerares. In tegenstelling tot het westen komt ze waarschijnlijk van een cultuur waar het vrouwelijk lichaam wél wordt geaccepteerd en geliefd zoals het is. Kon het hier ook maar zo zijn; misschien moeten we het zo gaan maken.

Frank | 20-03-2007 | Feministen

Op zich ben ik het best eens met dbc01, zijn punt is dat jullie je het niet zo moet aantrekken dat er slankere en mooiere, tevens neppe meiden in die Chick-mags staan. jullie weten toch dat het nep is, waarom stellen jullie je nog zoo veel aan..?

Ben | 22-03-2007 | weer een man

Hoi Frank,

Natuurlijk heb je gelijk als je zegt dat een vrouwhet zichniet zou moeten aantrekken. Ja, dat zou, zonder ironie, ook hetbeste zijn. Dat mensen zich nietgek laten maken over hun lichaam, hun consumptiebehoefte of wat dan ook.

Helaas, de realiteit is anders.Mensen worden beïnvloed door hun omgeving.En niet zo'n beetje ook. Of vinden producenten het gewoonleuk om geld te verspillen aan reclames? Immers hoe stupide de reclamevan vorm of product, toch wordt er aan verdiend uiteindelijk door.....ja?....de consumtpie vanhet product, jawel, een gedragsverandering. Lachwekkend omte stellen dat"INTELLIGENTE" mensen dit zouden kunnen ontwijken. Wellicht beter, maar slimme mensen zullen vooral goed zijn in hetzichzelfeen ideegeven dateen aankoop of gedachtewerkelijk uithunzelf komt. HAHA.... De sociale psychologie heeft reeds veelvuldig laten zien (ook ter sprake in de docu!! kijken en opletten, zeg!!)dat iedereen beïnvloed wordt, bewust en onbewust. Met basale dingen als mannelijk- en vrouwelijkheid zijn er keiharde algemene normen waar bijna niemand van afwijkt. Algemeen te observerenis dat de mens ook danmeester isin het geloven dat iets werkelijk uit zichzelf komt.

Ons schoonheidsideaal isveranderd (zie jaren 30!). Waarom zijn nog maar 2% van de vrouwen tevreden met hun uiterlijk? Als dat alleen maar komt doordat 98% dom is, dan heb je wel een heel simpel beeld van de vrouw. Natuurlijk, je moet je niet gek laten maken, beter van niet, maar het gebeurt, ook de slimste onder ons. Sommige sociale bewegingen zijn zo sterk. Je ziet toch die modebladvrouwtjes in de docu ook gefrustreerd raken, ze lijken toch voornamelijk gevangen in het huidige vereiste lichaamsbeeld. Waarom anders de opmerking: "Als ik het niet doe, doet een ander het wel...". Geeft wel iets aan over een moreel dilemma.

dbc01 laat twee dingen zien. Dat hij ten eerste ook dit idee heeft van de onbeïnvloedbare mens. Ten tweedelijkthij echterbeïnvloeddoor het nieuwe ideaal, immers de maakster moet zich aanpassen. Ik vraag me af waaraan en waarnaartoe dan, ik vind haarer goed uitzien. Misschien heeft hij een andere smaak... en rara, hoe komt dat? Misschien heb ik geen commerciële tv gekenen (minder reclame)in mijn jeugd en hadden we geen vrouwenbladen of krant met glossy-onzin.

Ik onderschrijf dat een puur en onbeïnvloedmens wellicht te prefereren is.Maar dit is een "utopie" en de beste strategie is volgens mij je blootstelling zoveel mogelijk te verminderen. Dus: We gaan al die schoonheidsideale afbeeldingen te lijf! En dbc001 en Frank, om jullie gedachte te volgen: doe het dan voor die onitelligente vrouwen. Die mogen toch ook bevrijd worden van hun uitzuigers?

groetjes, Ben

PS In deze gedachte: Hebben jullie ook zo'n hekel aan die grote beeldschermen op de stations en elders?

Lidewij | 24-03-2007 | klagende hollandse vrouw

Ze formuleert het niet helemaal lekker, maar ze heeft wel een punt, in die zin dat er inderdaad ook veel vrouwen zijn die lopen zeuren over dingen waar je gemakkelijk iets aan kan doen. Maar dat gat alleen op voor dingen waaraan je ZELFSTANDIG iets zou willen doen, zonder dat je beïnvloedt bent door het heersende ideaalbeeld.

De documentairemaakster rebelleert niet tegen de cosmeicaindustrie omdat ze te lui is om te evranderen waarover ze onzeker is. Het is andersom: ze wordt (na het bezoek aan de afrkaak-arts) onzeker over dingen waarover ze eerst , terecht, NIET onzeker was. DAT is hetpunthier.
Het gaat niet om zaken die je inderdaad sowieso eens zou moeten veranderen, bijv ongezond eten en dan zeiken dat je niet gezond bent.
De oplossing van die ontevredenheids-onzekerheidsgevoelens bij haar na die arts, is niet om er vervolgens nog meer vet af te gaan trainen (en het programma van de dokter te doorlopen). Het opunt van de documaakster is dat het zover niet eens moet komen, dat je door beelden onzeker wordt GEMAAKT over dingen die medisch gezien prima in orde zijn.

Om het duidelijk te maken: ik denk dat je dus twee dingen los moet zien:
A) het type zeuren dat je 125 kg. weet en elke dag 8 zakken chips en 4 magnums eten en voor de tv liggen zappen en dan gaan klagen dat de cosmeticaindustrie jou het gevoel geeft dat je slannk moet zijn.
Dat is inderdaad zeiken en je eigen verantwoordelijkheid voor de zorg van je eigen lichaam en het lekker voelen daarin, af te schuiven op cosmeticaindustrie. Daar heb je dus gelijk in.

Maar dit moet je onderscheiden van het kritisch geconstateerde feit dat we tegenwoordig aan alle kanten het gevoel krijgen dat we er allemaal uit moeten zien als iemand met een kindermaatje. Tot in het extreme krijgen we van alle kanten tegelijk te horen dat je eruit moet zien als een barbie met plaatselijke anorexia. En dat je dus als normale tot volslanke vrouw niet meer in doornsee kledingzken terecht kan met je kledingmaat, terwijl 2/3 van de vrouwen die maat hééft.
Dit laatste, B)is dus het "zeuren" over iets wat je inderdaad wel kan "veranderen" door naar de sportschool te gaan, maar het GAATer dus niet om dat we wel of niet naar de spotrschool kunnen, maar om het probleem dat we allemaal het gevoel beginnen te krijgen dat we naar de sportschool zouden MOETEN omdat we anders niet emer meetellen als volwaardig mooie vrouw.

Je spreekt, ik denk onbedoelt, precies uit waar vrouwen zich tegen proberen te verzetten, namelijk dat ze de ontevredenheid NIET WILLEN OPLOSSEN door ZICHZELF TE VERANDEREN maar door de MENTALITIET van de onrealistische cosmetica-en reclame wereld weer met beide benen op de grond te krijgen zodat die weer realistisch naarhen gaat kijken.
Het idee is nu juist, dat we, als die industrie verandert, niet meer ontevreden zijnomdat we weer het gevoel krijgen dat dat niet meer nodis, omdat dan vrouwelijkheid weer gewaardeert wordt zoals ze is.

Veel mensen halen er in hun reacties te pas en te onpas IQ bij, maar je moet begrijpen dat BEELDEN een grotere invloed hebben op mensen dan je denkt, ookal hebben ze een IQ van 180 en WETEN ze mentaal gezien dat het inderdaad gephotooshopped inrealistisch is.
Luister naar het stuk van Woertman over de grote invloed van beelden.
Die invloed is grotendeels onbewust en werkt zich ook onbewust in onz systeem uit.
Ze maakt dat we toch weer voortdurend moeten waken tussen erin meegaan of je ertegen verzetten.

Hopellijk komt over wat ik probeer duidelijk te maken.

kate | 15-09-2007 | Toegeven aan onzekerheden?

Langzaam zien we het ideaalbeeld opschuiven, een ideaalbeeld dat steeds onmogelijker wordt voor mensen om te bereiken. Uit onderzoek is gebleken dat het ideale vrouwenlichaam maar voor 5% van alle vrouwen haalbaar is. Tegenwoordig is het dus bijnavoor alle vrouwen zo dat zij afwijken van het ideaal, en ookal is het niet rationeel, je kunt er zo gemakkelijk onzeker van worden.Sunny Bergman is een mooie vrouw, ik vind echt dat ze zich nergens zorgen over hoeft te maken, maar ik weet gewoon dat het niet zo werkt. Je kunt niet zo objectief naar jezelf kijken omdat je jezelf altijd vergelijkt.Soms ben je mooier dan iemand en soms niet, maar je bent nooit volmaakt. Sunny Bergman vestigt de aandacht op iets wat eigenlijk heel vreemd is. Waarom moeten foto's 'perfect' worden gemaakt, mensen zijn toch niet perfect? Zijn imperfecties niet juist wat een mens iets eigens geeft. Waarom zeurt iemand als die zijn onzekerheden uit, en niet meteen toegeeft aan die onzekerheden door naar de sportschool te rennen? Waarom moet er wat 'aan gedaan' worden? Heeft Sunny Berman het lichaam van iemand die ongezond leeft? Mogen mensen niet mooi zijn op hun eigen manier?

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]