galerie

Anna | 16-03-2007 | "Schoonheid is vaak schone schijn"

Dit was de Stelling van de Dag gisteren in de Telegraaf. Hieronder de antwoorden. Voor wat het waard is... Ik bedoel, het is zo makkelijk om in zo'n enquĂȘte maar te roepen "Ik zit lekker in mijn lijf" (81%) of "Ik trek me niets aan van glamourfoto's" (89%) Ik gun het de mensen, maar zou het de waarheid zijn? http://www.telegraaf.nl/uwtelegraaf/watuzegt/60462461/Aan_ons_lijf_geen_cosmetisch_chirurg.html?p=5,2

Aan ons lijf geen cosmetisch chirurg
AMSTERDAM - Ook al geven de deelnemers aan onze Stelling van de Dag hun eigen uiterlijk voornamelijk het predikaat 'gewoon' en 'alledaags', ze zijn in grote meerderheid (80 procent) niet van zins daaraan door de cosmetisch chirurg te laten sleutelen. Vrouwen zijn daar wel gevoeliger voor dan mannen: een derde van de vrouwen tegen een tiende van de mannen heeft wel eens een cosmetische ingreep overwogen. Maar in het algemeen zeggen beide seksen: aan mijn lijf geen polonaise, ook al is driekwart wel van mening dat mooie mensen het in onze samenleving makkelijker hebben dan lelijke.

Aan dit onderzoek hebben 1032 vrouwen en 1016 mannen meegedaan. Volgens 71 procent worden vrouwen meer op hun uiterlijk beoordeeld dan mannen. Bovendien beoordelen meer mannen (53 procent) dan vrouwen (37 procent) mensen op hun uiterlijk. „Iedereen beoordeelt op uiterlijk! Het is net als met geld: het maakt je niet gelukkig maar het helpt wel", verklaart deze deelnemer. Een ander zegt evenwel: „Wees jezelf, dan pas ben je mooi."
Weer anderen verklaren: „Echte schoonheid zit van binnen, maar beoordeeld word je op je uiterlijk" en: „Uiterlijk is niet het belangrijkste maar het telt wel mee." Nog een opmerking: „Het maakt niet uit hoeveel je van buiten laat corrigeren. Als het van binnen niet goed zit, wordt het nooit wat."
Deze deelnemer merkt op: „We zijn veel te veel bezig met het uiterlijk in plaats van naar de schoonheid van binnen te kijken. Dit laatste is blijvend, het eerste vergaat." Een ander zegt: „Innerlijke schoonheid straalt naar buiten. Ik ben trots op mijn grijze haar en mijn rimpeltjes, die heb ik zelf verdiend!" 40 procent sluit zich bij die trots aan. Maar deze lezer zegt: „'Schoonheid zit van binnen' is een dooddoener, de werkelijkheid is hard."

81 procent van onze deelnemers zit zelf lekker in z'n lijf. Van glamourfoto's van mooie mensen trekken zij (89 procent) zich niets aan. „Leve de reclames van Dove en Nivea waar gewone mensen in beeld komen!" aldus deze lezer. In overgrote meerderheid (89 procent) onderschrijft men de Stelling van de Dag: schoonheid is vaak schone schijn.
Twee derde van de deelnemers is tegen lichaamscorrecties zonder medische noodzaak. Een vijfde van de deelnemers wordt er vooral door de hoge kosten van weerhouden iets aan hun uiterlijk te laten doen, bij vrouwen is dat een kwart. Volgens veel deelnemers moet de ziektekostenverzekering cosmetische ingrepen zonder medische noodzaak niet vergoeden. „Er zijn straks mooie mensen met geld en lelijke zonder geld", zegt iemand daarover.
Dat er een cursus 'Lekker in je lijf' komt waarin mensen meer zelfwaardering wordt bijgebracht, vindt 29 procent een goede zaak, een vijfde vindt het flauwekul of echt iets voor deze tijd. Maar wie voldoende zelfwaardering heeft, hecht volgens 86 procent wel minder waarde aan het uiterlijk.

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]