galerie

Willem | 08-03-2007 | zelfbeeldtest

Ik ben het niet eens met de conclusies van de test!

Waar de test geen onderscheid in maakt is een schoonheidsideaal vs. een gezondheidsideaal! Met 1m86 en 120 kg ben ik gewoon te zwaar, oftewel heb ik verhoogde gezondheidsrisico's!

Ik citeer: "U hebt een erg negatief lichaamsbeeld: er is een groot verschil tussen uw ideale lichaamsbeeld en uw huidige lichaamsbeeld. Dat wil zeggen: er is een grote discrepantie tussen beide. Uit eerder onderzoek blijkt dat personen die een grote discrepantie laten zien, ontevreden zijn over hun uiterlijk."

Ik ben niet ontevreden over mijn uiterlijk qua schoonheid, maar ik ben me wel bewust van de risico's voor mijn gezondheid!

En dan: "Grote ontevredenheid hangt vaak samen met een hoge cosmetische veranderingswens en een sterkere beïnvloeding door de mening van anderen."

Ik heb geen hoge cosmetische veranderingswens en de mening van anderen laat me koud!

Gelukkig stellen ze dit iets bij: "U hebt een neutrale cosmetische veranderingswens. Dit maakt het erg moeilijk uw ontvankelijkheid voor ideaalbeelden te meten."

Ik heb een negatieve cosmetische veranderingswens, maar wel een (te lage) gezondheidskundige veranderingswens.

Volgens mij heb ik een zeer geringe ontvankelijkheid voor ideaalbeelden: het karakter van een persoon is voor mij belangrijker dan dat iemand kraaiepootjes, hangtieten of wat dan ook heeft.

Ik vind me zelf mooi, ik hoor van anderen dat ze me aantrekkelijk vinden.

Maar ik ben ook te zwaar (en dus te dik), ik rook te veel, eet te veel en verkeerd, en beweeg te weinig. Dat is ongezond (en dat hoor ik ook wel eens van anderen).

Kortom, ik stel grote vraagtekens bij de deskundigheid van de opstellers van deze test, aangezien zij zich te veel richten op de cosmetische aspecten. Uit hun conclusies blijkt dat zij er volledig naast zitten voor wat betreft

  1. wat 'anderen' van mij vinden,
  2. hoe ik me daarover voel
  3. en mijn zelfbeeld.

Joske | 09-03-2007 | zelfbeeld en test

Hallo Willem,

Toen ik jouw verhaal las, dacht ik bij elk woord " dat gaat over mij !!" Ik ben net zo groot, weeg even veel, deed ook de test, kreeg hetzelfde antwoord, en jouw bevindingen stemmen overeen met de mijne. Ik voel me ook goed in mijn vel, anderen vinden mij mooi, (maar ik vind mezelf niet zo mooi.) Maar wat maakt het uit !! Ik voel me goed !! En daar draait het toch om, nietwaar?

Het enige verschil met jou is..... ik ben een vrouw. (Ik neem aan dat jij een man bent, Willem) Dus vind ik die lengte en dat gewicht van mij veel minder aanvaardbaar voor de maatschappij. Maar wie heeft er last van? Alleen ik zou er last van kunnen hebben, en dat heb ik niet. Punt uit. Aan die lengte kan ik niets veranderen, maar aan dat gewicht zou ik iets kunnen doen als ik zou willen. Maar daar heb ik geen zin in. "Te nemen of te laten" is mijn motto. "Ik ben er, dus ik mag er wezen" is er nog eentje.

Mijn zelfbeeld is verre van ideaal, maar ik ben gelukkig in mijn vel. En dat straal ik uit. Mijn vrienden vinden mij mooi, ook al ben ik het niet. Maar zij zien mij stralen en zien dat ik gelukkig ben zoals ik ben.

Wat kan het leven toch mooi zijn !!

Groetjes van Joske

Willem | 09-03-2007 | RE: zelfbeeld en test

Heel goed Joske!

Ja, het mag een pondje meer zijn!

En dat verschil tussen jou en mij (man-vrouw)... ook dat is alleen maar de buitenkant.

Helaas heb ik de uitzending gemist. Het is helaas maar al te waar dat we allemaal geprogrammeerd worden door zogenaamde ideaalbeelden.

Maar nu hazelipjes en andere aangeboren 'afwijkingen' al vroegtijdig gecorrigeerd worden verschuift de aandacht zich meer naar andere (cosmetische) aspecten.

Het is menselijk om (net even te lang) te staren naar een grote harige wrat op een grote haakneus.
Wijkt dit af van het ideaalbeeld? Ja.

Maar degene met die wrat merkt de reacties van die mensen om hem/haar heen wel. Telkens weer Levert hem/haar dat dan een 'zeer negatief' zelfbeeld op? Soms, maar zeker niet altijd.De makers van de test lijken uit te gaan van 'altijd'.

Maar zijn mensen met aangeboren of opgelopen afwijkingen (littekens, brandwonden, etc.) nu lelijk? NEE!!

Veel erger vind ik het dat het nu al gewoon wordt gevonden om neuscorrecties en dergelijke te ondergaan. Gewoonweg gruwelijk vind ik het om te lezen/horen dat men steeds meer vraagt om schaamlipcorrecties en dergelijke dingen.

Natuurlijk kan dit om psychologische en/of lichamelijke redenen nodig zijn, maar ik zou zeggen 'zo lang je er niet over struikelt, vind ik uitstekende schaamlippen uitstekend.' :-)

Ja, het leven is mooi. Ik ben mooi. Jij bent mooi. Er is geen ander zoals jij, dus vergelijken mag je niet.

Als het om een individu gaat is er geen sprake van mooier, alleen maar (moeders') mooiste!

Evelien | 09-03-2007 | bij tekst Willem

Dag Willem,

Al zit ik aan de andere kant van de streep, zou graag iets voller en krachtiger zijn...is je analyse heel helder en zet een punt. Knap en fijn dat je dat zo zorgvuldig hebt gedaan. Hoop dat de makers van de test er iets mee gaan doen. Mijn zelfbeeld wordt ook bepaald door zowel positieve als negatieve reacties van anderen. Meesten vinden me te mager, anderen zouden willen dat ze zoals mij. Ik zou willen dat ik een minder snelle stofwisseling had en minder bezig hoefde te zijn steeds met mijn kostbare energie en het mezelf moeten volproppen met brood om staande te blijven. Overigens wel de galblaas kwijt wat duidt op ooit teveel genuttigde vetten. Dá's dan ook wel weer suf, dat je denkt alles te kunnen eten maar dat je lichaam dus een signaal geeft van: hoho!! Dag en by the way, ik vind iets meer gezette mannen veeeel toffer dan zo'n Sjaak die aan de gewichten hangt de hele dag en eerlijk gezegd vind ik iedereen mooi die zichzelf, hoe dan ook, ok vindt. En daar niet zo freaky van alles aan moet doen om zo te blijven of anders te worden. Snap je me nog? Groet, Evelien.

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]