galerie

Maaike | 12-03-2007 | Media/cosmeticaindustrie schuldig?

Misschien wel. Ik lees geen glossys, geen Playboy en laat mij niet snel beïnvloeden. Deze documentaire liet mij dan ook wel een beetje schrikken, niet gerealiseerd dat het zo erg was (is het zo erg?).

Is het echter niet effectiever iets aan de perceptie en bewustwording van vrouwen te doen dan een hetze tegen de cosmeticaindustrie te starten? Lekker makkelijk, een ander de schuld geven. Maar we zijn er toch zeker zelf bij?! En laten de vrouwen die wel weten hoe de wereld in elkaar steekt dit de minder snuggeren onder ons uitleggen.

Overigens werden die schaamlippen in de documentaire dus helemaal weggehaald, niets reductie! En huid rond de clitoris weghalen?! Yikes!

Als ik morgen tijd heb zal ik in Photoshop Barbie even bewerken: borstreductie en -ontlifting, nekverdikking en -verkorting, vaginacreatie, buikopbouw, oogverkleining, vergeet ik nog iets? Kan ik vast nog rijk mee worden.

Maar waar gaat het nu werkelijk om? Zowel mannen als vrouwen moeten zich lekker voelen in hun eigen lichaam! Het meest kritisch is de eigenaar van het lichaam zelf, uitzonderingen (rare vriendjes/mannen) daargelaten.

Zelf vind ik het prettig er goed uit te zien, maar heb afgeleerd te kritisch te zijn. Anderen zijn immers meestal nog minder kritisch, en wanneer ze wél kritisch zijn vind ik ze vervelend en oppervlakkig.

Nog een laatste raad: wij zijn niet gemaakt om op de bank/in een auto/bureaustoel te hangen. Ook zijn we niet gebouwd om niet te eten. Wel zijn we gebouwd om te bewegen, een sportschool doet wonderen. Tot mijn 26ste had ik maat 38 en groeide daarna in anderhalf jaar in maat 44 (onder) en 40 (boven). Gewoon grotere kleding kopen, niets aan de hand, dacht ik. Totdat ik me slap ging voelen, pijn in rug; niet goed. Ik ben gaan fitnessen (gewichten en spieroefeningen, geen conditieoefeningen) en in een paar maanden was ik kilo's kwijt, maar belangrijker: ik voelde me zo sterk en fit als ik me nog nooit had gevoeld. En sexy, zelfbewust en onafhankelijk. Niet omdat ik nu in maat 36 pas, maar omdat ik in mijn eigen lichaam leefde en mijn lichaam niet mij leefde.

De media en de cosmeticaindustrie de schuld geven? De laatste die aan hun kant staat zal ik zijn, maar is dit niet net zoiets als de bioindustrie de schuld geven van de bioindustrie? Mensen begrijpen pas dat een rozig dingetje in een plastic bakje niet lekker en wel gruwelijk is wanneer je ze een alternatief hebt geboden, en van de bioindustrie kun je dat alternatief niet verwachten.

Biedt vrouwen dus een alternatief voor de Barbie (Dove probeert het al), en als vrouwen geen alternatief willen moeten ze het zelf maar weten.

Rita | 12-03-2007 | reactie

"Wij", de vrouwen die wèl lijden aan het vanaf de kindertijd opgedrongen schoonheidsideaal, en die meestal ook vervelde ervaringen achter de rug hebben, die die onzekerheden nog meer versterken, zijn niet zo dom als je "ons" denkt. Er zitten ook heel intelligente mensen onder.

Ik vind het vor jou geweldig dat je je niet laat kwetsen, maar oordeel niet over "ons". Natuurlijk zou ik willen dat ik geen pijn voelde als er weer een onnodig verleidelijke sexy dame een arikel aanprijst.

Je kunt ook anders denken. Een beetje empathie kan geen kwaad, plus een klein beetje feminisme.

"Wij|" hebben ons hele leven al lesjes zoals de jouwe mogen krijgen. Zodra we allemaal 's zomers halfnaakt op strat lopen, dan kunnen we spreken over naakt dat "normaal" is. tot die tijd is ongevraagd naakt -altijd superprachtig, nooit ogend boven de 30 jaar, niet als "normaal" te bestempelen. Ik wens het ook niet op mijn televisie te zien. Ja, dat er een knop op de t.v. zit, ook die reactie kennen we. Is het niet zo, dat ook "wij" zouden moeten kunnen kiezen?

Daarnaast lieverd, zeker opde dierenpartij gestemd?, spreek ik je graag als je rond de 45 tot 50 bent. Het is zo gemakkelijk spreken als je vindt dat je er zelf goed uitziet. Op een gegeven moment scheiden de wegen tussen emoties en rationeel denken. Ik zou me eerst even wat meer verdiepen in de problemathiek, voordat je je kritieken plaatst.

iris | 12-03-2007 | bioindustrie

He Maaike.

Ik ben het deels met je eens, en deels ook niet..

bewustwording is de eerste stap. En daar zijn documentaires als deze voor nodig. Hen je gezien hoe ontzettend veel vrouwen reageren?!

Ik denk dat die vergelijking met die bioindustrie niet helemaal af is...:

Volgens mij zijn wij vrouwen eerder die koeien dan de consument. Koeien die vrijwillig dan wel gedwongen in die hokjes zitten, omdat we niet beter weten. Pas als mensen zoals sunny onze ogen openen, weten we dat we ook een bio-koe kunnen worden.

Jij (en ik misschien) zijn al vanaf het begin bio-vlees, en we begrijpen maar niet waarom al die anderen maar in die bioindustrie blijven zitten.

Ze zijn er zelf bij zeg je? Als je in gevangenschap geboren ben dan weet je niet beter.. En het nare is dat de hokken steeds steviger en steviger worden, en het dus steeds moeilijker wordt om te ontsnappen.

Laten we ze helpen inzien dat ze gevangen zitten! Dat je ook een bio-koe kunt worden als je wilt! in plaats van neerbuigend over ze te praten, ze hebben al genoeg kritiek te verduren.

liefs, iris

Maaike | 12-03-2007 | Aangevallen?

Beste Rita,Waarom voel je je aangevallen? Lees je geen dingen in mijn post die er niet staan?Inderdaad ben ik geen 45-50, ik ben even oud als Sunny. Als ik om me heen kijk zie ik veel veel vrouwen die zich onnodig druk maken over hun uiterlijk, en dit vind ik heel jammer. Gelukkig zijn er ook vrouwen die trots zijn op zichzelf, op wat ze hebben bereikt en ook op hun uiterlijk. En nee, natuurlijk voldoet hun lichaam niet aan de "norm" die de media en industrie opleggen, die vrouwen zichzelf opleggen. Dat kan immers niet, gelukkig maar. Als deze vrouwen spiegel ik mij, zo zie ik mijzelf nu, en ik zou niet weten waarom ik mezelf over 15 jaar anders zal zien. En ik hoop dat meer vrouwen zo onafhankelijk kunnen denken.

Maar misschien wil je dit helemaal niet horen. Misschien hoor je liever dat mijn huid slap wordt en mijn borsten veel te klein zijn. Op mijn rug heb ik vel teveel, ik heb littekentjes in mijn gezicht en nog steeds puistjes. Mijn haar wordt dunner. Over vijf jaar heb ik vast niets meer over. Dat weet ik want mijn oma heeft het ook. Mijn vriend zal mij wel verlaten binnenkort, ik denk dat ik me maar thuis opsluit met een zak chips en heel veel zakdoekjes. Ik lees dan de Viva, Esta en Elle en geef me op voor "Maak mij mooi" op RTL 87. Als ik geen uitnodiging krijg voor dat programma weet ik het ook niet meer, ik moet eens bellen met de huisarts, misschien kan hij me iets voorschrijven. Oh ja, had ik al verteld over die rare bobbel op mijn neus? Vanaf de zijkant gezien is mijn neus perfect, maar frontaal gezien zit er een gekke verdikking. Misschien dekt mijn verzekering een correctie?

Maaike | 12-03-2007 | Reactie Iris

Ik lees nu na het posten van mijn vorige reactie pas de reactie van Iris. Welke mijn laatste reactie weer enigszins ongepast maakt denk ik.Iris je bekijkt het inderdaad van een kant die ik nog niet had bekeken, interessant. Hier ga ik over nadenken. Ik vraag me wel af hoe het komt dat ik niet "in gevangenschap" gebleven ben, ik ben er namelijk wél in geboren, ik heb het allemaal zelf moeten doen. Kennelijk heb ik het karakter waardoor dit makkelijk gaat, ik merk dat ook in "andere" aspecten van mijn leven (ik zie het onderscheid niet zo, en misschien is dat wel een heel belangrijk kenmerk? Of het nu uiterlijk, ontwikkeling of werk betreft, ik moet mezelf kunnen zijn.)

Rita | 12-03-2007 | |Beste Maaike

Ik denk niet dat je de essentie van mijn woorden goed begrepen hebt.

Wat kan mij het nou schelen hoe jij eruit ziet?
Ik vind het oprecht fijn voor je dat je er goed vindt uitzien.

Ik ga niet in op de inhoud van je tweede alinea. Er knalt ineens veel frustratie uit je eigen mail. Waarom maak je je zo boos? Retorische vraag.

Ik hoor heel graag je verhalen als je tegen de vijftig loopt en ik wens je alle goeds.

Maaike | 12-03-2007 | Reactie Rita

Beste Rita,

Ik heb net je nieuwste post, je e-mail aan kritische reacties gelezen, en hierin geef je een duidelijk beeld hoe de situatie voor jou is. Het is niet mijn bedoeling je te kwesten, ik wil niemand kwetsen.

Mijn tweede alinea is ironisch. Ik begrijp dat deze bij jou niet goed aankomt, waarvoor excuses, maar er zijn meer mensen die dit lezen, wellicht begrijpt iemand anders wel wat ik hiermee wil zeggen.

Ik zal deze discussie met interesse volgen, niet meer ad hoc reageren maar broeden op een plan waar iedereen iets aan heeft.

connie | 12-03-2007 | rita

Je vertolkt mijn mening Rita. Dank je wel

iris | 13-03-2007 | gevangenschap

Hoi Maaike,

Hihi, ben blij dat je het een goede reactie vind... was zelf ook wel trots op m'n metafoor... ;-)

Misschien is het ook wel zo dat alle vrouwen uiteindelijk in gevangenschap geboren worden, voor pubers is het heel normaal om onzeker te zijn. Ik ben heel blij om te horen dat jij je eruit hebt weten te vechten. En ik denk dat al die aspecten inderdaad met elkaar te maken hebben.

vrouwen hebben nog helemaal niet lang het recht wat we nu hebben. En ik begin dan over gevangenschap. Mijn oma! Die zat pas gevangen! Nu is het alleen allemaal niet meer zo duidelijk als vroeger. Misschien zitten we achter glas ipv tralies, of zijn het hele mooie goud met edelstenen ingelegde tralies, ik weet t niet. In ieder geval hebben we als vrouwen buiten de cosmetica industrie nog veel meer zaken aan te vechten. Het lijkt alsof alles al klaar is, maar dat is het nog lang niet als je mij vraagt...

Ik hoop ik dat er meer films als deze gemaakt worden, en dat deze op gigantische schermen in de boerderijen worden vertoont! Alleen daar zal de boer wel een stokje voor steken...

liefs

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]