Warning: XSLTProcessor::transformToXml() [xsltprocessor.transformtoxml]: output conversion failed due to conv error, bytes 0xC3 0x3F 0xC2 0xAA in /var/www/clients/client2/web18/private/wps25/WPS_DOM_parser.php on line 223
BEPERKTHOUDBAAR.INFO - The people VS. the beauty Industry

galerie

Moon | 08-03-2007 | grote neuzen

In de puberteit werd ik wreed geconfronteerd met hoe anderen mijn uiterlijk beoordeelden. Ik had zelf geen problemen met mijn uiterlijk, mijn zelfbeeld was niet negatief, tot het moment dat anderen mij wezen op mijn forse neus. Heks was vanaf dat moment een pijnlijk woord. Tegenwoordig word ik nog regelmatig geconfronteerd met ideeen over het hebben van een grote neus. Vrouwen die een normale neus bezitten, beweren dat hun neus te lang is. Vanzelfsprekend ben ik dan het haasje. Als hun neus al lang is .. dan is die van mij toch zeker helemaal fout.

In extreme make-overs zie je regelmatig vrouwen die aan hun neus 'geholpen' worden. Als je het resultaat dan ziet, lijken ze allemaal op elkaar.Ik wijtde negativiteit rondom het uiterlijk van de vrouwaan de verhalen - goeie opmerking Freek (de Wereld draait door) - die door de eeuwen heen zijn geschreven. Denk maar aan sprookjes: een vrouw met een lange (kromme) neus is een heks = dus lelijk.

Het feit dat een vrouw alleen deugt als ze mooi is, is eveneens verwerpelijk. Kijk om je heen. Zoveel mannen zijn 'spuuglelijk' maar er is niemand die hen vertelt om daar wat aan te laten doen. (Al kun je bemerken dat er ook onder mannen steeds meer gekozen wordt voor een correctie aan het uiterlijk). Als ik zelf geen problemen met mijn uiterlijk heb, waarom zouden anderen mij er dan op moeten wijzen dat er in hun ogen iets mis met mij is. Die neus, dat wist ik zelf ook wel, die is langer en forser dan bij de meeste vrouwen. Ik vind het echter ziek dat men mij gaan vertellen dat als ik eronder lijd dat anderen mij op mijn uiterlijk beoordelen, ik maar plastische chirurgie moet ondergaan. Hoe zat het ook alweer: respect voor een ander?

Waarom kan men mij niet gewoon accepteren zoals ik ben. Had ik een donkere huid gehad, dan zou dat toch ook geen reden mogen zijn om mij te discrimineren. Het feit dat het 'normaal' gevonden wordt om een ander op haar / zijn uiterlijk te beoordelen dat zou meer onder de aandacht gebracht moeten worden. Het is een soort van discriminatie en daarin zou een stok gevonden kunnen worden om het stuitende fenomeen - beoordeling van een persoon op grond van uiterlijke kenmerken - te bestraffen.

Het komt er in het kort op neer dat ik kwaad ben op iedereen die mij niet accepteert zoals ik eruit zie. Dat is geen verplichting maar het is in ieder geval niet correct om mij vervolgens te stigmatiseren. Ik lijd er nog steeds onder, telkens als er iemand is die mij erop wijst dat ik op een heks lijk, ben ik weken van slag. Het is iets dat ik zelf moet overwinnen, maar het zou zo fijn zijn als ik terug kon slaan. Ik wil niets aan mijzelf veranderen (al heb ik er weleens aan gedacht), ik wil niet dat er een samenleving ontstaat waarin mensen met grote neuzen dusdanig aan de kant gezet worden dat zij bijna automatisch de keus maken om er iets aan te laten veranderen. Mensen met grote neuzen verenig u, zou ik willen zeggen. Ik wil zijn zoals ik ben of dat nu wel of niet voldoet aan de huidige schoonheidsidealen. Er is niets slechts aan mij en ik ben gezegend met een stukje meer. So what! Ik wil geaccepteerd worden zoals ik ben .. en ik ben geen heks.

katja | 08-03-2007 | grote neus

Ik vind persoonlijk dat een grote neus heel karakteristiek kan zijn. Mijn eigen moeder heeft een vrije grote neus en die heb ik nog nooit lelijk gevonden. Ook de neus van bijvoorbeeld schrijften Naema Tahir is groot en die vind ik heel mooi. Ik heb zelf juist een vrij kleine neus, wat ik soms een beetje 'karakterloos' vind.

Hoe dan ook,ik denk dat mensen die kritiek hebben op je neuszelf gefixeerd zijn op uiterlijkheden, en dat is erg sneu. Ik wens je veel sterkte en laat al die domme mensen maar kletsen.

Misschien wel een leuke leestip voor jou: 'de neus' vande russische schrijver Gogol, over iemand die zijn neus verliest en daarmee zijn aangezicht. Om maar weer eens aan te tonen hoebelangrijk een aanwezige neus is in het gezicht.

groetjes!

Moon | 08-03-2007 | leestip neuzen

Dag Katja,

Dank je voor dat hart onder de riem. Het boek van Gogol is heel toepasselijk en ik ga er zeker naar op zoek om het dan vervolgens te lezen.

lieve groet,

Moon

Herman | 08-03-2007 | het lichaam

Ik ben 44 zou je dat zeggen? ik rook slaap slecht ben gestrest, en niet gelukkig is dat alles dan. Ik zeg niet dat ik knap ben maar ik kan er mee door, De ene vind me lelijk en de ander knap, Dus wat moet je dan, Gezond zijn dat is belangrijk en iemand zoeken die wel tevreden is met jou, uiterlijk maar ook van de anderkant dingen aspecteren. Ik heb ook een vriendin gehad met een wat grote neus ik ging hem elkedag mooier vinden. Mensen moeten zich niet zo gek laten maken door de TV dat zouden ze moeten verbieden, al die onzin.

Anabel | 08-03-2007 | De pittige neus

Mensenmogen best een mening over je uiterlijk hebben, maar persoonlijk vind ik dat alleenje vrienden daar iets over mogen opperen (negatief dan) en alsje er niet mee eens ben dan moet dat genoeg zijn. Niet constant erover beginnen want het is hun lichaam niet. En bovendien, ook al zou jeje neus niet mooi vinden, wat dan nog? Je kan toch niet alles hebben?Je neus definieert echt niet wie je bent.

Ikzelf heb een kleine neus, niet bijster interessant, maar ik heb wel een neusfixatie: ik vind mannen met grote, karakteristiekeneuzen heel sexy! En dat is een heel andere smaak dan mijn vriendinnen heb ik gemerkt. Dus ik denk: er zullen vast wel mannen zijn die zo'n mooie, grote neus zoals die van jou wel kunnen waarderen. Dusniet een heks, maar een vrouw met pit!

Bovendien: wat is die onzin nou: grote borsten zijn mooi, dikke lippen en grote billen misschien ook nog wel, maar de rest moet maar zo klein en meisjesachtig mogelijk zijn?!Zijn die mannen nou stiekem allemaal pedofielen of zo?

Wees lekker jezelf!

Afke | 08-03-2007 | Neus :>)

Goh Moon, wat een krengerige opmerking om jou heks te noemen. Mensen hebben niet in de gaten hoezo'n opmerkingnog kan nagalmen en zaagt aan de poten van je zelfvertrouwen. Ik heb ook een grote neus, ben er nooit mee gepest en krijg ergeen opmerkingen over. Kennelijk past het bij me, ik heb ook grote borsten, grote oren en een grote mond ;-)

Ingrid | 09-03-2007 | grote neuzen

over neuzen gesproken, ik vind het juist heel erg mooi als iemand een grote neus heeft, ik zie het vaak als een verlengde karaktereigenschap, niks mis mee dus.

En wat mijn voorgangster al schreef over wat mannen willen, een zo'n klein mogelijk kutje, zijn ze dan allemaal pedofielen?????? Ja, ik denk het wel

Lidewij | 09-03-2007 | neuzen enzo

Ik vind een opvallende neus, of iets anders dat afwijkt van een gemiddelde standaard, een gezichtkarakteristiek en interessant maken!

@ dat van die pedofielen.. dat vroeg ik me dus ook af! Als je met zon vrouw vrijt die van onder zo is strakgetrokken, en ook nog eens geschoren want dat schijnt ook te moeten sinds de jaren 90 ofzo...dan vraag ik me af of dat er dan niet uitziet als een kind?
Als je een paar kinderen hebt gebaard en een keer bent uitgescheurd ofzo gaat zo;n man dan bij je weg ofzo?!

Lidewij | 09-03-2007 | neuzen enzo

een man die verwacht dat een vrouw zo'n kleinemeisjesvagina heeft bedoelde ik dus.

Martine | 16-03-2007 | Grote neus, ach ja

Hoi Moon,

Weet wat je bedoelt hoor. Ik heb er ook een. Was er zelf ook niet mee bezig, totdat ik iemand over mij hoorde zeggen "Martine is best een mooi meisje hoor, maar die grote neus...!". Wist ik veel dat ik een grote neus had? Daarna hoorde ik het vaker en ik ben ik, dus vond ik het vreselijk dat mijn neus niet standaard was.

Las ik ook nog eens een interview met Bridget Maasland, waarin ze zei dat ze vrouwen met een grotere neus dan die van haar zo lelijk vond. Vrouwen met een grote neus konden gewoon niet mooi zijn.

Goed, Bridget is een beetje dom.

De rest van de mensen die zeuren en zeiken over onze grote neuzen idem.

De enige die over jouw neus mag zeuren, dat ben je zelf.

Maar het hoeft niet.

Martine

Twijfelaar | 28-03-2007 | het zit allemaal tussen de oren

Goh Moon, jouw verhaal had ik ook wel kunnen schrijven. Sterker nog,ik was al een eigen topic begonnen totdat ik besloot niet als een blinde vink te gaan schrijven maar eerst te lezen of er al een dergelijk onderwerp bestond.. Ja, dit dus.

Ik weet wat je bedoelt. Ik heb het ook meegemaakt en voel de gevolgen nog steeds. Van mijn 7e tot 10e jaar werd mij binnen de familie wijsgemaakt dat ik een mislukkeling was en daarna werd tot mijn 23e erin gepompt dat ik zoooo lelijk was dat ik nooit een vaste vriendin/vrouw zou krijgen en zelf kinderen zou hebben. En weet je, de 'ironie' is dat ik nu 44 ben en single. Vrouwen zien me niet staan en eigenlijk aanvaard ik dat als de normale gang van zaken. Misschien had de familie toch wel gelijk.

Maar ik wil jouw verhaal niet te kort doen; het is heel erg wat er met je gebeurd is. Mensen afrekenen op eigenschappen die ze zelf niet in de hand hebben, is eigenlijk nazistisch en kinderen -het zijn vooral kinderen- zouden daarop moeten worden beoordeeld. Voortdurend geconfronteerd worden met opmerkingen over uiterlijkheden levert een weerzin en angst om mensen te kunnen/willen/moeten ontmoeten. Zelf sloot ik mezelf op in mijn veilige kamertje om weg te kunnen zijn van school en straat en vooral familie, die niet de veilige geborgenheid bood die je van een familie zou moeten verwachten.

Maar toch... het is aangeleerd gedrag dat tussen de oren zit. En wat je aangeleerd hebt kan je ook weer afleren. Pas de laatste jaren durf ik mezelf te accepteren zoals ik ben. Ik durf te zeggen dat ik een mooi lichaam heb en ik baal niet altijd meer als ik in de spiegel kijk. Ja, mijn neus is niet helemaal recht en mijn tanden staan ook niet allemaal in het gelid. Het zij zo.

Ik leer mezelf steeds meer te accepteren. Het is een proces van jaren en vaak is het twee of drie stappen vooruit en een achteruit, maar het gaat vooruit.

Besef dat het tussen de oren zit. Dat klinkt misschien niet vrolijk, maar ik bedoel het goed. Kinderen en volwassenen zeggen vaak dingen enkel om te kwetsen. Dat zegt al veel over hen en weinig over jou of mij. Voor mij haalde ik er de troost uit dat ze mij kennelijk intelligent genoeg vonden om de kwetsende opmerkingen te begrijpen. Want zelf konden ze genoeg dichtbij komen om mij hun opmerkingen te laten waarnemen -ik zag en hoorde het en dat was ook hun bedoeling. Waar deden ze het anders voor? Maar het gegeven dat ik het ook nog moest begrijpen betekent impliciet dat ze mij intelligent genoeg vonden om gekwetst te worden.

Toen ik me dát realiseerde zag ik alleen maar bange jochies die zich door mij bedreigd voelden.

Het heeft mij geholpen. Oh, ik ben nog lang niet klaar. Maar ik ben zeer zeker niet meer het wrak wat ik ooit was.

Jan

sanne | 27-04-2007 | grote neus

hoi,

ik heb zelf ook een grote neus.Maar ik zit er zelf wel mee.Omdat je er volgens de maatschappij niet bij hoort het kan niet alleen tussen je oren zitten want je merkt het ook aan de mensen.Mensen zeggen lelijkerd en heks.Maar als iedereen dezelfde neus zou hebben dan zou je er niet mee zitten en als iedereen zou zeggen dat je een mooie neus hebt of er helemaal geen opmerkingen over heeft dan zou je er ook niet zo mee zitten dan als mensen dat wel zouden doen.Dus ik weet het zeker dat het door de maatschappij komt omdat alles op schoonheid gefixeerd is als iemand een wipneusje heeft dan is dat ''normaal" en nederlands als je een grotere neus hebt vragen mensen als je niet een pool bent!ik snap ook niet wat andere mensen erom moeten geven.Respecteerde iedereen elkaar maar hoe ze zijn maar ik denk dat dat een droombeeld is en dat dat nooit zou gebeuren en alleen maar erger wordt.En kinderen groeien ermee op en voelen zich straks nog onzekerder dan dat we nu al doen.Het is gek dat veel mensen er een opmerking over maken maar bijv mn oma die geeft er niks om die let er niet eens op en dat vind ik toch ook een heerlijk mens met rimpels enzo.En in de boekjes kijkik niet eens meer dan zie je alleen maar "perfecte" mensen wat tog vaak nep is.Waar gaat het heen met deze wereld.

De Verheven Eland | 23-02-2008 | Grote neus.

Ik heb ook een grote neus, ik vind die van jou best meevallen hoor! Who cares?

Ik | 24-02-2008 | Grote neus

Ik heb ook een grote neus. Maar ik ben 17 dus met deze leeftijd ga je er toch meer aan ergeren en ervoor schamen. Nartuurlijk zegt mijn moeder dat het niet zo is, maar ik vind van wel. Ik ben er nooit echt mee gepest, maar er worden soms wel wat dingen gezegt. Hier baal ik dan altijd heel erg van. Ik ben van mezelf best onzeker, en vooral op school is het verschrikkelijk als er dingen worden gezegt. Als mensen er wat van zeggen lach ik er meestal een beetje om, maar van binnen vreet het je op. tegenwoordig zijn er van allerlei manieren om er wat aan te laten doen. Maar iets zegt me dan dat ik het niet moet doen. Maar je kunt nooit weten wat de toekomst brengt.

Groetjes,,

thui | 27-08-2008 | neuzen

hoi, ik heb ook een heel grote neus en dat vind ik heel vervelend, ik heb geen lange neus en langs mijn profiel lijkt het een gewone neus, maar hij is erg breed en lelijk, ik ben nog maar veertien en vind mijn neus nu al zo erg, en is het waar dat je neus heel je leven blijft groeien?

(a) | 27-08-2008 | neuzeneuzen

hoi, ik heb zelf een grote neus, en ik zit er wel wat mee in ja, maar ik kan er niks aan veranderen, en voor de rest val ik best wel wat mee (buiten dat er wat kilo's afmoeten) dus heb ik besloten dat ik ermee ga leren leven. en neuzen zijn veel leuker als ze appart en wat groter zijn ! wie weet is het wel eht schoonheidsideal van volgende eeuw, mooi is relatief, en zelfvertrouwen en uitstraling is al de helft, en grote neuzen vallen best goed mee !

en oja, toen ik die bridgit maasland voor de eerste keer dacht ik bepaald niet wat een mooi neusje.

Sem | 14-11-2008 | Neuzen

Hallo mensen,

Martine ik vind het een beetje raar dat je zegt dat alle mensen die hun neus niet accepteren debiel zijn.

Ieder mens gaat anders met zijn of haar eigenschappen om.Dit verschilt per persoonlijkheid, leeftijd en omgeving. Je kunt je vinger niet op een plek drukken en zeggen `hier komt het door` Het zijn verschillende invloeden die jou een negatief of positief beeld ergens over geven.

Ik vindhet heel stoer dat vrouwen met een grote neus deze kunnen accepteren en boven de opmerkingen staan die erover gemaakt worden. Maar ik vind ook dat geaccepteerd moet worden dat er vrouwen zijn die erg hun best doen om ermee te leven, maar wanneer dit niet lukt juist wel de stap durven zetten.

Natuurlijk is het belangrijk na te gaan of je het echt voor jezelf doet, of voor anderen. Je moet een afweging maken en het niet zien als een aankoop van een pak melk of een bezoekje naar de kapper. Maar wanneer een vrouw een goede afweging heeft gemaakt en na vele pogingen tot acceptatie van de neus nog steeds niet tevreden is, hoeft zij geen debiel te zijn.

Waarom zouje, je dan elke dag blijven frusteren? Daaris het leven veel te waardevol en kort voor. Ik vind dat wanneer vrouwen het erg echt moeilijk mee hebben enzeker weten dat ze er gelukkig door worden het gewoon moeten doen en dat ook daar respect voor mag zijn..

Probeer dingen altijd van 2 kanten te bekijken. Er is niet een weg, er zijn altijd meerdere. En wie verteld ons welkebeteris? Ik ben ook geenfanvaneen wereld vol plastic mensen, maar ik vind wel dat er meer begrip mag zijn voor mensen die er goed over na hebben gedacht en tochhunplan voortzetten.

Ik ben zelf al 4 jaar aan het tobben. Heb in de tussentijd veel dingen meegemaakt. Ken ellende en geluk in het leven. Maar als we nou eens van elkaar accepteerden wat we deden.. Welke keus dat ook mag zijn... Zolang de keus maar voor jezelf is en je er geen ander pijn mee doet vind ik dat we dingen van elkaar moeten accepteren.

Wanneer je dingen zegt als `je bent debiel als je je neus lelijk vind` geef je mensen een slecht gevoel over de keus die ze gemaakt hebben. Jij laat mij en ook andere mensen nu denken dat ze een slechte keus maken als ze hun neus laten opereren. Terwijl je een aantal mensen juist geluk gunt wanneer je het ze wel laat doen.

Ik hoop dat niet alleen Martine, maar ook andere mensen die zich zo afzetten tegen plasitsche chirurgie hier over na gaan denken. Natuurlijk is het stoer om tegen plastische chirurgie te zijn. Je laat zien dat je een tevreden mens bent en dat je jezelf kan accepteren. ik heb hier zeker begrip voor. Maar laat er nogmaals ook begrip zijn voor mensen die de knoop doorhakken en wel iets laten dien nadat ze goed hebben nagedacht over hun keuze.

Bedankt

vrouw met een grote lange neus (en af en toe veel pukkels en ik benook nog veel te dik) | 22-06-2009 | Grote neus

Als ikvantevoren zou weten dat ikde operatie zou overleven en tevreden zou zijn met het resultaat dan zou ik het meteen doen.Jammer genoeg is die zekerheid er niet.

Een jaar of 7 geleden had ik met mijn huisarts gesproken over mijn wens om mijn neus kleiner te laten maken. Hij ging meteen accoord. Ergens had ik gehoopt dat hij zou zeggen dat er niks mis is met mijn neus, dat iker goed uitzie zoals ik ben maar ik vond het ook prettig dat hij me serieus nam. Hij schreef een verwijsbrief naar een plastisch chirurg waar hijpositieve ervaringen mee had.

Ik voelde meopgelucht;een "normale" neus was dichterbij dan ooit.

Het weekend voordat ik een afspraak zou gaan maken met de plastisch chirurg ging ik stappen met een vriendin. Toen ik een wijntje besteldehoorde ik iemand tegen me zeggen, zoals wel vaker gebeurde; 'Wat heb jij een lange neus!'.Eerder als dat gebeurde schaamde ik me rot en wilde ik zo snel mogelijk naar huis en zou me nog weken lang rot erover voelen maar die keer ineens niet. Het was of de spanning en het taboe was opgeheven dat ik eigenlijk zelf had ingesteld over alles wat met mijn neus te maken had (misschien doordat ik met de huisarts overmijn probleem heb gepraat en er erkenning voor kreeg? Weet niet zeker of dat het was hoor maar het gebeurde wel vlak daarna dus het zou kunnen dat dat mij heeft geholpen op één of andere manier...) Vroeger durfde ik het woord 'neus' niet eens uit te spreken en als iemand het over neuzen had hield ik me altijd stil in de hoop dat er snel een ander onderwerp kwam. Als het woord 'neus' op radio of tv voorbij kwam voelde ik een steek in mijn hartstreek, zo gevoelig lag het voor mij.

Ik keek de jonge man die me aansprak aan en zag hoeafwijkend hij er zelf uit zag.Voorheenzou ik me helemaal gefocust hebben op mijn eigen lompe uiterlijkmaar deze man was zo misvormd dathet me niet kon ontgaan. Het was makkelijk geweest om tegen hem te zeggen dat hij ook niet moeders mooiste is of dat hij zeker geen spiegel thuis heeft maar daar hou ik nietvan. Ik mompelde alleenzoiets als; 'betaal jij mijn neuscorrectie?' toen ikeen ander plekje ging zoeken aan de bar maar vlak daarna besloot ik dat ikniet meer meewil doen met de normen en wetten vanmensen die kwetsende dingen zeggen. Sterker nog; alleen al om die mensente irriteren laat ik mijn neus lekker lelijk.

Wat mij geholpen heeft:

-Probeer er niet aan te denken (maar doe iets leuks, ga tv kijkenof denk aan iets anders). Hoe meer je eraan denkt en hoe langer je ernaar kijkt in de spiegel hoe groter de issue wordt. Ik heb halve angstaanvallen en benauwdheid gekregen door veel te lang in de spiegel te kijken (soms zelfs met de vergrootkant van zo'n scheerspiegel; nooit doen!).Pas op dat het geen obsessie wordt.

-Als je er toch aan denkt, denk dan ook eens aan mensen die er (volgens jou) erger aan toe zijn; mensen met wie je niet zou willen ruilen. Mensen die verlamd zijn of ernstige ziektes hebben bijvoorbeeld. Daarmee relativeer je jouw probleem.

Ik ben nu 33 en heb al 5 jaar een lieve vriend. Soms maakt hij een grap over mijn neus maar dan zeg ik dat hij daar juist op gevallen is en daarna ga ik hem kietelen, daar kan hij niet tegen

Lieve groetjes, sterkte en succes aan iedereen die dit leest!

grot