galerie

Peggy | 18-05-2007 | Cursus "lekker in je lijf"

Samen met nog 4 andere cursisten (totaal 2 mannen en 3 vrouwen) heb ik de cursus "lekker in je lijf" gevolgd. De cursus bestond uit 6 bijeenkomsten en werd geleid door 2 cursusleidsters. Het was een hele leuke en leerzame ervaring.

Het doel van de cursus was niet het veranderen van je uiterlijk, maar het veranderen van je lichaamsbeeld. Via de cognitieve gedragstherapie leerden we onze vaak irrationele gedachten over ons uiterlijk te beinvloeden. D.m.v. oefeningen thuis was het de bedoeling deze automatische negatieve gedachten te veranderen. Deze gedachten die er met de jaren zijn ingeslepen verander je niet zomaar, dat is een kwestie van oefenen en volhouden.

Ook bepaalde aspecten uit de documantaire "beperkt houdbaar" werden getoond tijdens een van de bijeenkomsten. Media, cultuur en andere invloeden van buitenaf hebben invloed op ons denken. De documentaire toont o.a. 'de schone schijn' van de media, waarbij de meeste modellen worden gephotoshopt.

Daarnaast moesten we ons leren richten op andere zaken dan ons uiterlijk, waardoor 'hoe je er uit ziet' minder belangrijk voor je wordt. Hierdoor ontstaat er ruimte om ook andere aspecten van jezelf meer te waarderen, waardoor je een positiever gevoel over jezelf krijgt. De cursus is geen wondermiddel, maar heeft zeker toegevoegde waarde.

Wat een absolute meerwaarde van de bijeenkomsten was, waren de medecursisten. Het delen van ervaringen, het idee dat je niet de enige bent met een negatief zelfbeeld, begrip tonen voor elkaar, luisteren naar elkaar en elkaar in je waarden laten. Uiteraard werd er ook gelachen. Het grote voordeel van 'je af en toe ellendig voelen' is de humor die ontstaat om te kunnen relativeren. Uiteindelijk zijn we met z'n allen na de laatste bijeenkomst in Groningen in een gezellige kroeg beland, om nog even na te kletsen.

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]