galerie

Lotte | 16-04-2007 | Boos

17 jaar ben ik, 17 jaar, verslaafd aan mode en tegelijkertijd heb ik een intense hekel aan de mode-industrie. Heb net de documentaire beperkt houdbaar gezien en heb spijt van de etos producten die ik net heb gekocht. Terechte spijt moet ik wel zeggen want wat heb ik nou aan een « Body Countour Streamliner   bodycream, behalve dat hij lekker ruikt ? De documentaire heeft mijn oergevoel aangewakkerd. Ik zal en moet alle meisjes om mij heen tegen deze vrouwen-hatelijke industrie beschermen. Want vrouwen haat is het zeker, hoe kan men nou verwachten dat ik in maatje 36 pas als ik gewoon breder gebouwd ben. Maar gewoon breed gebouwd bestaat niet. Je bent nu uitzonderlijk breed gebouwd, wat niet meer als normaal beschouwd kan worden. En ik haat het dat ikzelf ook verslingerd ben aan modebladen, dat ikzelf ook naar de sportschool ga om er mooier uit te zien, dat ikzelf ook vreselijke dingen koop om maar te hopen op een kleine verandering. En ik, al zeg ik het zelf, ben niet lelijk. Zoals heel veel meiden niet lelijk zijn !
Het is geen kwestie meer van de vraag waar dit schoonheidsbeeld vandaan komt, het gaat er om dat het er is ! Ge-photoshopte beelden zijn geen werkelijkheid en als er alleen fictie in bladen en op tv verschijnt waar moeten wij een normaal vrouwenlichaam tegenkomen ? Ik voel me bedrogen door de mode en cosmetica industrie ! Als een model, (lang, dun, mooi) al gephotoshopt in een blad komt, waarbij haar taile nog minder word en alle rimpeltjes en lijntjes, onderkinnen etc. worden weggehaald, dan betekend het dat ik nooit zo kan worden, zoals de reclames dat beloven. En ik vind het niet meer erg. Ik laat deze zomer me blubberbuikje lekker zien en al blubbert het van hot naar her , het kan me niet meer schelen ! Ik ben het zat, ik ga in protest !

Wim Mulder | 17-04-2007 | Wie haatte jij?

Dag Lotte,

Je bent pas 17 jaar in deze wereld en als ik jouw teksten zo lees heb jij al een aantal jaren niet de mode-industrie en de cosmetica industrie gehaat, maar in feite jouw eigen lichaam en geest. Volgens jouw denken voldeed jij niet aan de eisen die jouw verstand aan jou lichaam stelde. Jouw lichaam viel jouw tegen. Jij was een gewillige prooi voor bv. Etos.

Gelukkig kom je nu tot het inzichthoe jij liefdevoller voor jezelf kunt worden. Je hoeft het gevecht met de industrie niet aan te gaan. Je kunt jouw ervaringen van meer liefde voor jouzelf uitstralen naar je vriendinnen. Hen vertellen van jouw ervaringen met jouzelf. Als je meer vrouwen daar op gaat wijzen verandert vanzelf het gedrag van de industrie.De industriekan dit doen omdat zij nog steeds dankbare "klanten" hebben. De industrie doet wat zij moet doen: winst maken.

Heb vertrouwen in wat het leven jou in de rest van je bestaan aan schoonheid en lelijkheid gaat geven. En ik hoop voor jou dat je daadwerkelijk gaat stoppen om nog langer een indeling te maken in mooi en lelijk, goed en slecht. Deze indeling bestaat helemaal niet, die had jij in die 17 jaar zelf gemaakt. Ga de komende tijd eens na wat er waar is van deze indeling.

Ik wens je een lang en liefdevol leven toe, waarin jemooi en lelijk niet meer tegen elkaar uitspeelt en ze als een complete eenheid gaat zien die als geheel de moeite van het beleven waard is. Laat mooi en lelijk op je afkomen en weer bij je weggaan zoals ze zijn. Geen van beide zijn ze voor altijd.

Ik feliciteer je met je ontdekking, die jij gelukkig op jonge leeftijd al doet. Nu nog volhouden, want je zult ook liefdevol naar jezelf mogen zijn wanneer je onverhoopt een keer terugvalt. Sta jezelf ook dat liefdevol toe.

Uit liefde voor het geluk van jouw lichaam en geest.

Wim

Lidewij | 18-04-2007 | mulder

ja, ok...

barbara2 | 26-04-2007 | buik is geen buikje meer

Mijn buikje was zo mooi strak, en daar was ik trots op. Er ging -toenertijd- een mooie navelpiercing in. En truitjes moesten bij voorkeur een aardig endje boven die navel zitten. Lang is mijn buikje een van mijn favoriere lichaamsdelen gebleven.

Totdat ik zwanger werd. Zwanger zijn is prachtig, en die zwangere buik was prachtig. Naveltruitjes kun je niet dragen met zo´n zwangere buik maar evengoed, wat was ik trots. Uiteindelijk ben ik 2 keer zwanger geweest. Heb twee keer een mega-buik gehad.

Een buik vol leven, met lieve trapjes erin. En het balangrijkste: er zijn twee prachtige lieve gezonde kinderen uit gekomen. Dat heeft mijn buik maar mooi voor elkaar gekregen. Dat is pas echt iets om trots op te zijn!

Maar nu. De kinderen zitten inmiddels op school en de buik zit dagelijks goed verstopt. Naveltruitjes zijn uit den boze (buiten hetfeit datze uit de mode zijn) Mijn buikje is niet meer. Het is nu een massa los vlees die alle kanten op gaat. Die buik is een bron van onvrede geworden. Jammer dat dat zo gaat. Die buik heeft zijn taak uitstekend gedaan en zou juist meer respect moeten hebben. Maar schijnbaar is een strakke buik het allomtegenwoordige ideaal.

Joepiiieee | 15-07-2007 | kiezen

Ik vind het goed dat je een initiatief neemt, ookal ben ik het niet helemaal met je eens... Sommige vrouwen gebruiken cosmetica gewoon omdat ze hetfijn vinden om verzorgd te zijn. Als mensen zich er gewoon prettiger mee voele is er helemaal niks aan de hand. Ik vind niet dat je moet proberen om andere vrouwen en meisjes uit je omgeving ervan moet weerhouden om cosmetica te gebruiken. Ze zullen uiteindelijk toch zelf moeten bepalenof ze make-up gebruiken voor gevoel of uiterlijk.

Tess | 11-09-2007 | strak buikje

Ik heb zelf een strak buikje en heb daar keihard voor gewerkt, ik sport veel en voel me fit. Ik show mn buik niet constant maar voel me heerlijk op het strand.. ik heb geen problemen met vrouwen die dan wel niet in de media (als model) hun strakke buik showen, bijna iedereen kan dit bereiken. Uiteraard is je huid na een zwangerschap niet meer zo prachtig als daarvoor, maar als het goed is heb je er iets nog mooiers voor terug en zet je je daar over heen. Met een sterke geest snap je het gefhotoshopte beeld en de realiteit en de kloof daartussen. Als je zelf op het strand loopt zie je weinig modellen rondlopen en kun je jezelf toch prima voelen in de realiteit lijkt me.

Ben | 20-09-2007 | reclameslaven of ik bepaal zelf??

Natuurlijk, een sterke geest zet zich over een nepbeeldheen. Helaas heeft niet iedereen een sterke geest, zie ook de geestesvermogens van moeder en dochter in documentaire 1. En bedenk dat wellicht het gros van de bevolking zo sterk van geest is. Goed, dat als eerste.

Ten tweede heeft zeker iedereen vooral veel tijden van zwakke geestesvermogens, niemand kan lang hoog cognitief bezig zijn. Daarom versimpelen we de wereld bijvoorbeeld in hokjes (dat is een zwerver, dat een alternatief persoon, die stemt links). ?n we zien danniet altijd het verschil tussen een wel gephotoshopped beeld en een niet gephotoshopped beeld.

Vooral omdat je niet ziet wat iets was. Je moet dus wel erg snugger zijn, om te kunnen bedenken hoeveel breder precies die nek was of dat buikje. Als je dat kan, vertel het me maar, want je kunt door voor een diploma 'zesde zintuig vaardig'. Zo niet, dan heeft het dus in een hoog bewust moment enigzins invloed op je, enopeen laag cognitief moment (is meestal)meer invloed.

Het is duidelijk dater in een vrije consumptiemaatschappij een winstoogmerk zit achter een investering in een reclamecampagne. Ik snap ook niet waarom sommige mensen er niet aan willen dat er dus wel degelijk een invloed vanuit gaat. Er wordt gemanipuleerd, dat isde professie van de reclamemaker. Het wordt gedaan, omdat het effect sorteert. En wie denkt dat ie er boven staat, wordt dan vooral onbewust beïnvloed (wel minder invloed, maar nog steeds invloed).

Ik snap wel dat je niet de conclusie wilt trekken: we zijn willoze slaven van onze omgeving. De waarheid ligt in het midden, maar meestal kiest men hier de ene kant (totale beïnvloeding) of deandere kant (het totaal onafhankelijke individu). Echt, als sociaal psycholoog valt mijn mond soms open, als mensen een plaatje schetsen datde wereld helemaal maakbaar is. Maar net zo goed heb ik dat bij mensen die zich als slachtoffer van de media neerzetten.

Wat ik maar wil zeggen: mensen verschillen in de mate waarin ze beïnvloed kunnen worden, maar iedereen wordt het sowieso. Daarbij vind ik dat deel beïnvloeding via reclamevan grote bedrijven kwalijk, omdat hun mening niet met dezelfde grote middelen weersproken kan worden als zij ter beschikking hebben. Of we moeten met zn allen dat niet meer pikken, dan maken veel handen een hoop mogelijk. En zijn we toch geen slaafjes van de reclame. (opblazen die handel :)Maak reclame maar een dure grap en minder winstgevend. Je kunt al naar een winkel gaan die geen reclame maakt of reclame maakt die je respectabel vindt (geen misbruik van je angsten, "ik ben te dik").

Drastischer maatregelen kunnen ook natuurlijk, fantaseer er maar eens over.

Ben | 20-09-2007 | oh ja

en Lotte,

laat jij je buikje met wat "vrouwenvet" maar gewoon zien, echt de meest hebben zo'n lekker zacht buikje. En dat blubbert niet, dat is te weinig respect. Jij flaneert en je buikje met jouw. Leve de echte vrouwenbuik!

Lia | 22-09-2007 | strakke buik

Ik heb zelf ook zo een strak buikje door het trainen op de sportschool en ik sport 4 keer per week.Mijn lichaam is daar mooier door geworden,mijn proporties beter en het is goed voor mijn gezondheid en ik vind sporten heerlijk.Ik ben tevreden met mezelf en wil dat ook zo houden.Naveltruitjes heb ik niet thuis maar wie weet een andere keer.Nu is het daar te koud voor.

hillz | 21-01-2008 | herkenbaar: het Lotte-gevoel!

hihi, ben wel positief geraakt door Lotte haar verhaal. Zelf heb ik een jaar of 7 geleden ook zo'n moment meegemaakt en radicaal de tv eruit geknikkerd als eerste stap. Moet zeggen: een verademing!!! Natuurlijk zie ik altijd nog de reclames op straat, maar zonder de tv voelde ik me direct een stuk minder gepushed (misschien omdat je beeld en hard geluid in een keer binnen krijgt?) Sindsdien ben ik ook meer oprecht naar mensen gaan kijken dan ik daarvoor deed en uiterlijk minder gaan beoordelen op mooi en lelijk. Daardoor heb ik voor mezelf ook de eisen die ik vroeger stelde losgelaten, met uitzondering vanmijn gezicht wassenen proberen genoeg te slapen zodat mijn ogen niet rooddoorlopen zijn ofzo Heerlijk!

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]