galerie

ineke verdoner | 15-04-2007 | Het Lieve Lijf - een blog

Het Lieve Lijf

Het was 1997 en in de wereld van de schoonheidsverzorging had een nieuwe benadering haar intrede gedaan. Een winkelketen die producten maakte van grondstoffen die milieuvriendelijk waren voor onze huid en voor Moeder Aarde. Crèmes en zepen en olien die niet de illussie in stand wilde houden dat schoonheid te koop is. De lipstics, ogenschaduw en geurtjes waren ook niet geproduceerd onder slechte arbeidsomstandigheden in Verweggistan. Er werden geen dierproeven gedaan om 'wetenschappelijk te onderzoeken' of iets werkte of niet. Toen nog een nieuwe aanpak, vooral omdat het in alle opzichten om eerlijke handel ging. Er verdwenen inderdaad geen rimpels en andere uiterlijke gevolgen van het leven met behulp van deze dag- of nachtcreme en je betaalde je ook niet ongelukkig voor een potje of een tube. De Body Shop gaf ook informatie over haar visie op schoonheid en was zeer kritisch over de gevolgen van het gepropageerde schoonheidsideaal.
Een van de folders die ze toen nog regelmatig uitgaven, heb ik nog; het heette 'eigen waarde en (echte) schoonheid'. Ik heb het vooral bewaard om de totale visie die ze uitdroegen en.... om de tekening op de middenpagina: een ronde, mollige, blote barbie op een bank met daarboven de tekst: "Slechts een paar vrouwen zien eruit als een topmodel. De overige drie miljard niet".

Het is 2007 en de info over alle mogelijke chirurgische ingrepen in vrouwenlijven is aan de orde van de dag. De make-over-tv-programma's vliegen over het scherm en het lijkt toch bijna een schande als je niet iets 'laat doen'.
Sunny Bergman maakte een moedige tv-documentaire over deze verminkingsindustrie. Jantien de Boer van de Leeuwarder Courant werd zeer geinspireerd door de ernstige gevolgen van het snijden in lichaam en geest en trok ten strijde. Ariel Levy schreef een boek en dit alles maakt dat we het er -godinnenzijgedankt- weer over hebben.

Nog veel langer geleden hadden we het over baas-in-eigen-buik. We verbrandden bh's en droegen vormloze tuinbroeken. We bedoelden dat we geen object waren en dat we zelf wilden weten wat we mooi vonden; we voelden ons sterk en zelfverzekerd. Wat lijkt dat lang, lang geleden.......
Ik heb wel eens stiekum gedacht dat ik mijn oogleden, heel misschien, ooit, alleen als het erger werd, als ik het heeel erg graag zou willen - en geld zat zou hebben - en als het zou kunnen natuurlijk, dat ik dan een piepklein, echt slim, ooglidliftje zou willen laten doen.
Ik heb het er zelfs eens met 2 vriendinnen over gehad of zij dat soort zondige gedachten ook wel eens hadden en of ze me ooit zouden kunnen vergeven als ik iets dergelijks zou laten doen......
Welnu, ik ben weer helemaal genezen.
Nooit laat ik in me snijen als het niet strikt noodzakelijk is voor mijn Leven. Ik geef deze industrie geen enkel aandeel in mijn Lieve Lijf. En laten we het in hemelsnaam aan onze dochters vertellen en aan onze zonen: trap er niet in, geloof de leugenaars en raddraaiers niet. Het is niet waar, geluk is niet te koop, schoonheid zit vooral van binnen en in frisse en zuivere lucht en liefdevolle mensen om je heen, ontplooing en goede voeding, in veel lachen en zingen bijvoorbeeld en vast in nog veel meer dingen. Maar niet in het mes van deze chirurgen.
Als je toch wat wil, hierbij een tip: shop voor je Body maar bij de Body Shop: Geen illusies en Eerlijke Waar. En voor inspiratie: www.beperkthoudbaar.nl
Ineke Verdoner

Wim Mulder | 15-04-2007 | Onze huid wordt duur verkocht

Hoy Ineke,

Je schrijft: "De Body Shop gaf ook informatie over haar visie op schoonheid en was zeer kritisch over de gevolgen van het gepropageerde schoonheidsideaal.
Een van de folders die ze toen nog regelmatig uitgaven, heb ik nog; het heette 'eigen waarde en (echte) schoonheid'."

De bodyshop doet het weliswaar op een nette manier, maar ok zij verwerven hunwinsten aan de handel in eigenwaarde. Ook zij proberen jou en mij duidelijk te maken dat jemeer vertrouwen moet schenken aan je eigenwaarde ten koste hetschenken van vertrouwen aan de waarde van het leven. Met het leven bedoel ik het geheel van gunstige en ongunstige omstandigheden waarin een mens gebracht wordt, met als enig doelje ware natuurte leren herkennen en te erkennen. Dat herkennen en erkennen lukt beter als je goed kijkt naar andere mensen die meer op jou lijken dan je ooit had gedacht.Alles wat wij schoon en lelijk vinden aan een ander zit ook in ons.Dus zowel schoonheid als lelijkheid hebbenbeide een functie voor ons. Zolang wij schoonheid als voorkeur blijven stellen boven lelijkheid in dienst van onze eigenwaarde (lees trots) zullen wij prooi blijven van de handel in schoonheid. Die (ongunstig gezinde) handel zelf is de uitdaging voor ons om onze natuur te herkennen en te erkennen. Meer niet.

Ook de bodyshop handelt in schoonheid zij het dan op een diervriendelijke manier. Maar hun doel is hetzelfde. Verstandig dat jij er niet intrapt, maar misschien stel jij schoonheid ook niet boven lelijkheid en ben jij daardoorook nog van de bodyshopbevrijd.

Nu de temperaturen 's zomers hoog liggen en er (vanwege de warmte?) meer huid bloot ligt, heeft de handel in schoonheid nog grotere kansen. Onze huid wordt zeker vandaag weer duur verkocht.

Groet Wim Mulder

Anna | 15-04-2007 | De idealen van de Body Shop

DeBody Shop hoortinmiddels bij het L'Oreal concern...Dusop zoeknaar ECHTE alternativen, idealen eneerlijkheid zou ik nog even verder zoeken. Denk ik.

Reageer

STAP 1 [?]
STAP 2(invullen en dan op verhaal toevoegen klikken)
Je naam [?]
Email-adres [?]
*
Het onderwerp [?]
Commentaar [?]

[login]